Opět jsme našli inspiraci u našich babiček, které měly zaručený recept na dokonalý elixír zdraví. Vypěstovanou zeleninu konzervovaly kvašením, aby vydržela celou zimu.
Kvašená zelenina pomáhá zejména vybudovat a udržovat zdravou střevní mikroflóru, kterou potřebujeme pro správné trávení. Je také bohatá na minerály, vitamíny, enzymy a probiotika, zvyšuje imunitu, pomáhá vylučovat toxiny z těla, bojovat proti únavě, snižovat vysoký tlak...
Suroviny a pomůcky:
1/2 hlávky zelí
2 cibule
sůl
kmín (celý)
nůž, prkénko, větší mísa, sklenice na zelí
Recept:
Zelí a cibuli nakrájíme a poté vrstvíme do větší mísy. Vždy vrstva zelí, jemně nakrájené cibule, prosypat kmínem a solí.
Vždy po pár vrstvách obsah mísy pořádně promícháme a promačkáme. Sůl vytahuje ze zelí vodu, je proto potřeba dostat ji všude.
Po posledním promačkání a promíchání necháme mísu i s obsahem přibližně půl hodiny odestát, aby zelí pustilo co nejvíce vody.
Poté zelí ještě jednou promícháme a začneme ho vkládat do připravené sklenice. Je potřeba zelí ve sklenici pořádně pěstí pěchovat, aby se vytlačil přebytečný vzduch a vešlo se ho tam co nejvíce.
Zbytek sklenice dolejeme tekutinou ze zelí téměř po okraj sklenice a sklenici pevně uzavřeme víčkem.
Necháme při pokojové teplotě v temnu. Na světle se ztrácejí vitamíny (stačí obalit sklenici utěrkou). Je dobré sklenici umístit na tácek, během kvašení by mohla vytéct ze šťáva.
Tipy odborníků
Kdyby bylo ve sklenici během kvašení nedostatek tekutiny, svařte vodu se solí v poměru 20 g soli na 1 litr vody a tímto roztokem zelí po vychladnutí zalejte.
Během kvašení se víčko od sklenice vyboulí. Je třeba zelí kontrolovat, jestli nemění barvu, neplesniví, apod. Za týden až dva, když víčko opět klesne, je zelí hotové a je třeba jej umístit do lednice, můžeme jej a začít konzumovat.
Dobrou chuť vám přejí Dorisáci