18.4.2020 - 31.5.2020   13:30-13:30
Domácí listové těsto
Autor: Jan Valchař | Rubrika: DOMÁCÍ VÝZVA
Kontakt: Jan Valchař, valchar@doris.cz, tel.: 731 186 056
Místo: U vás doma
V této době máme přece jen všichni trochu více času. Pouštíme se tedy do věcí, na které normálně čas nemáme.

Snad každý z nás má na seznamu něco, co běžně nestíhá. Někdo plete, někdo čte knihy, někdo kouká na seriály. Někdo více vaří a vyrábí domácí potraviny, které běžně z nedostatku času raději koupí. Proto Vám dnes nabízíme tip na lahodné domácí listové těsto.

Suroviny:
Na tukové těsto
250 g studeného másla
150 g hladké mouky

Na nudlové těsto
150 g hladké mouky
4 lžíce vody
1 lžíce octa
1 vejce
špetka soli

 

Postup:

Příprava tukového těsta - rychle smíchejte máslo s moukou, vytvarujte placičku asi 1 cm vysokou a ukliďte do lednice.
Příprava nudlového těsta - ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto. I to vytvarujte na 1 cm vysokou placku a strčte jej do lednice.

 

Teď si můžete dát nejméně 30 minut šlofíka a pak se pustit do překládání.
Nudlové těsto vyválejte na pomoučněném vále na tenkou placku (asi 2 mm - musí se vám do ní podařit zabalit tukové těsto). Doprostřed dejte tukové těsto.
Zabalte okraje nudlového těsta do středu, a spojte je dohromady.
Opatrně válečkem celou zabalenou obálku s oběma těsty rozválejte, přeložte na třetiny. Tuto třetinu ještě jednou rozválejte, přeložte na třetiny a odložte do lednice nejméně na 1 hodinu.


Za hodinu těsto vyjměte z lednice, ještě jednou rozválejte na placku, přeložte na třetiny. Tento balíček ještě jednou rozválejte a přeložte na třetiny. Těsto dejte odpočinout nejméně na 3 hodiny do lednice. A je hotovo! Můžete začít péci jakýkoliv oblíbenou pochoutku z listového těsta


Domácí těsto se od těsta z obchodu liší. Je vyrobeno z másla, a proto může být i mastnější. Ale díky tomu i voňavější a chutnější.