2.5.2020 - 1.6.2020   13:30-13:30
Pampeliškové dobroty
Autor: Jan Valchař | Rubrika: DOMÁCÍ VÝZVA
Kontakt: Jan Valchař, valchar@doris.cz, tel.: 731 186 056
Místo: U vás doma
Pampeliška je jednou z nejprospěšnějších bylinek. Lze totiž využít každou její část - například jako potravinu, léčivku nebo barvivo. Teď je právě doba, kdy koberce jasně žlutých květů můžete v přírodě potkat.

Pampeliškový horký nápoj nebo limča

Budete potřebovat:

3 jablka
1 hruška
2 plné hrsti pampeliškových květů
2 velké lžíce medu
1,5 l vody
2 celé skořice
5 hřebíčků

 

Postup:
Jablka i hrušku nakrájejte na malé kousky. Přidejte koření, pampelišky
a med. Zalijte vodou.  Nechejte 5-10 minut vařit a slijte.

Můžete pít horké nebo nechat vychladit v lednice a pít jako jarní osvěžující limču.

 

Pampeliškové "houby"

Budete potřebovat:
15 pampeliškových květů (čerstvých a omytých neosušených)
1/2 hrníčku hladké mouky nebo strouhanky
1/4 lžičky soli
2 lžíce ghí nebo oleje

Postup:
Omyté květy obalte v mouce se solí. V pánvičce rozehřejte ghí nebo olej. Za častého otáčení květy osmažte dozlatova. Podávejte teplé s rýží nebo bramborovou kaší. Můžete ozdobit dalšími jarními bylinkami.

Přejeme všem dobrou chuť!