22.4.2020 - 31.12.2020   13:30-13:30
Klíčenka
Autor: Jan Valchař | Rubrika: DOMÁCÍ VÝZVA
Kontakt: Jan Valchař, valchar@doris.cz, tel.: 731 186 056
Místo: U vás doma
Věděli jste, že nakličování semínek jako léčebnou praktiku používali již staří čínští lékaři před více než 5000 lety?

Blahodárnost klíčků pro náš imunitní systém hodně oceníme i my a právě v této “virové” době.
Vyrobíme si na to jednoduchou klíčenku. Při klíčení můžeme experimentovat s různými druhy semínek, luštěnin nebo obilnin, jen je důležité vybrat si semínka vhodná ke konzumaci. Tj. bez chemického ošetření, ne ty pro zahrádkáře. Dobře se hodí například vojtěška, ředkvička, pískavice, mungo, čočka, pšenice a všelijaké další.

Co budeme potřebovat?

zavařovací sklenici

kovové víčko na sklenici nebo mikrotenový sáček a gumičku

kladívko, hřebík, staré prkénko na zatloukání

2 polévkové lžíce semínek

 

Jak na to?

Na dřevěné podložce kladívkem a hřebíkem natlučte do víčka několik dírek. Z druhé strany jsou otvory trochu ostré, tak je sklepněte kladívkem do hladka. Víčko omyjte. Kdo nemá možnost vyrobit děrované víčko, může použít mikrotenový sáček, propíchat do něj dírky a přichytit na sklenici gumičkou.


Do sklenice nasypejte semena, do poloviny lahve zalejte vodou a zavíčkujte. Nechejte odstát asi 4-8 hodin. Poté vodu slijte, semínka propláchněte, zašroubujte víčko a sklenici otočte dnem vzhůru, aby přebytečná voda odtekla. Takto proplachujte asi 2x denně a kochejte se, jak se vám minizahrádka probouzí k životu. Naklíčená semínka průběžně konzumujte. Je možné je přidávat do salátu, pomazánek nebo jen tak na chleba.

 

Přejeme dobrou chuť!